Ze zijn geen typische investeerder; maar eerder een soort coach”

Zie het als een uit de kluiten gewassen studentenproject. Want zó begonnen ze ooit met Clæver: IT’er Jan van Veen en een medestudent. Samen bouwden ze een heus Windows-systeem voor een visverwerkingsbedrijf. Inmiddels is Clæver synoniem voor een gewaardeerd ERP-systeem. De compagnon van toen nam afscheid. En Jan stond voor de opgave om zijn bedrijf naar het volgende level te helpen. “Dat doe ik nu samen met Investra. Dat Richard en Eddy voor een minderheidsbelang gingen, was belangrijk voor mij. Clæver is tenslotte mijn kind.”

“Door deze manier van coachen kan ik mijn groei versnellen. Groei van mezelf, en van Clæver. Het is echt een veranderingsproces.”

Jan van Veen
Clæver

Jan van Veen, Clæver

“Door deze manier van coachen kan ik mijn groei versnellen. Groei van mezelf, en van Clæver. Het is echt een veranderingsproces.”

Jan van Veen
Clæver

Wat groei is, weet Jan wel. Jarenlang zaten ze met een paar man. Nu telt het team vijftien koppen. Die groei kwam niet vanzelf, en ook niet zonder slag of stoot. “We waren in de beginjaren echt een technisch, ontwikkelgericht bedrijf. De laatste jaren hebben we dat omgebogen naar een dienstverlenend bedrijf. Dat deden we als team. En toch stond ik er als ondernemer alleen voor.”

Het is de bekende eenzaamheid die hoort bij de top. Jan had het gevoel dat hij wel strategische kennis en kunde kon gebruiken bij het ondernemerschap. Na enig zoeken kwam hij in contact met Investra. “Investra is niet gefocust op het keiharde geld. Het persoonlijk contact staat bij Eddy en Richard voorop. Ze zijn geen typische investeerder; eerder een soort coach.”

Clæver, Jan van Veen

Elke twee weken schuift Eddy bij Jan aan, op Urk, of andersom, in Ede. Cruciale strategische thema’s worden besproken. “Spiegelen”, in de woorden van Jan. Door de feedback van Eddy leert hij van fouten en ervaringen. “Dat gaat heel informeel, waardoor het niet voelt als controle. Door deze manier van coachen kan ik mijn groei versnellen. Groei van mezelf, en van Clæver. Het is echt een veranderingsproces.”

Wat hij daarvan vindt? “Het is een mix van leuk en spannend. Eén ding is zeker: zonder Investra achter mij zou het veel langer duren om dingen gedaan te krijgen. Eddy en Richard motiveren mij, en geven het gevoel dat we het samen doen.”

Zelf kennismaken met Investra?